Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Τι λέει το Σύνταγμα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο,μονίμων και συμβασιούχων.

Σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 103 του Συντάγματος, η οποία προστέθηκε με το Ψήφισμα της 6.4.2001 της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, ορίσθηκαν τα εξής: «Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μονίμων υπαλλήλων ή προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου από Φορείς του δημόσιου τομέα, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει. Νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας ή ειδικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού για θέσεις το αντικείμενο των οποίων περιβάλλεται από ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ή προσιδιάζει σε σχέση εντολής».
Τα παραπάνω συνάγονται, κατ’ αρχήν και από τις γενικότερες διατάξεις της παρ. 1 του ίδιου άρθρου και αποτελούν ειδικότερη έκφραση, στο προκείμενο ζήτημα, της συνταγματικής αρχής της ισότητας και του δικαιώματος για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και συμμετοχή στην οικονομική ζωή της Χώρας (άρθρα 4 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του Συντάγματος).
Ειδικότερα, κατά συστηματική ερμηνεία με τις αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου και της ασφάλειας δικαίου, ένα κριτήριο πλήρωσης κενής θέσης μονίμου υπαλλήλου ή πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου από Φορείς του δημόσιου τομέα είναι προκαθορισμένο όταν κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο κατά το χρόνο προσδιορισμού του δύναται αντικειμενικά, πραγματικά και νομικά, να το εκπληρώσει έως την πρώτη εφαρμογή του.

Συνταγματική διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 103 που θέτει ως κανόνα, για την πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, το διαγωνισμό ή την επιλογή που διενεργείται από ανεξάρτητη διοικητική Αρχή.

Βασίλης Βούγιας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μεταθέσεις-Αποσπάσεις-Αναπληρωτές-Συγκρότηση Συμβουλίων-Μισθοδοσία Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(ΠΟΣΕΕΠΕΑ)
Βερανζέρου 14, Αθήνα www.poseepea.blogspot.com poseepea@yahoo.gr
Tel: 6974714206


Αθήνα 3/6/2011
Α.Π: 69

ΘΕΜΑ: «Μεταθέσεις- Αποσπάσεις- Αναπληρωτές- Συγκρότηση Συμβουλίων- Μισθοδοσία Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π »


Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α θα ήθελε να ενημερώσει τα μέλη του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π για τα παρακάτω θέματα:

Υ.Σ.Ε.Ε.Π: Η απόφαση συγκρότησης του ΥΣΕΕΠ, είναι για υπογραφή στην Υπουργό. Η συγκρότηση του ΥΣΕΕΠ δεν θα είναι με διευρυμένη σύνθεση, καθότι σ αυτή τη σύνθεση προβλέπεται μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το οποίο Π.Ι καταργήθηκε με τον ν.3966/2011, οπότε έως ότου βρεθεί λύση, δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΥΣΕΕΠ στη διευρυμένη του μορφή. Ως εκ τούτου αναβάλλεται και η διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ.

Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π: Υπάρχει εμπλοκή στη συγκρότηση των ΠΥΣΕΕΠ, καθόσον δεν υπάρχουν Σύμβουλοι ΕΕΠ και έτσι καθίσταται προβληματική η συγκρότηση των συμβουλίων αυτών. ( σύμφωνα με την παράγραφο 4, του άρθρου 24, του ν.3699/2008, η συγκρότηση των ΠΥΣΕΕΠ, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων έναν (1) Σύμβουλο ΕΕΠ, αναπληρούμενο από μέλος ΕΕΠ των ΚΕΔΔΥ). Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, προσπαθεί να δώσει λύση και στο πρόβλημα αυτό.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: Η εγκύκλιος των μεταθέσεων είναι για υπογραφή στην Υπουργό.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: Τελικά θα γίνουν, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγουμένων ετών.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ: Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης για το περιεχόμενο της Εγκυκλίου. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ αναμένει να κληθεί από τη Δνση Ειδικής Αγωγής για να καταθέσει τις απόψεις της.

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ Ε.Β.Π: Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι ορισμένοι εκκαθαριστές μισθοδοσίας, αρνούνται να εφαρμόσουν την παράγραφο 5β, του άρθρου 56, του ν.3966/2011 και δεν καταβάλλουν τις αποδοχές που ορίζει ο Νόμος, σε συναδέλφους Ε.Β.Π, τους οποίους αποπέμπουν, μη αναγνωρίζοντας στην ουσία Νόμο του Ελληνικού Κράτους, ο οποίος ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι συνάδελφοι, μέλη Ε.Β.Π, έχουν τη δυνατότητα, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι τέτοιων θλιβερών καταστάσεων, να προβαίνουν σε επώνυμη καταγγελία, του εκκαθαριστή που αρνείται να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο Νόμο του Ελληνικού Κράτους, την οποία και θα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στο mail της ΠΟΣΕΕΠΕΑ (poseepea@yahoo.gr ), ώστε να μας δίδουν τη δυνατότητα να επιληφθούμε του θέματος.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΔΒΜΘ: Στα μέσα του μηνός Ιουνίου, ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου. Τα μέλη του ΕΕΠ και ΕΒΠ, πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιθανές «εκπλήξεις» και αιφνιδιασμούς.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Γίνονται κάποιες συζητήσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ, με υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη γενικότερη φιλοσοφία του νέου νόμου για την Ειδική Αγωγή.



Για το Δ.Σ


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας





Βούγιας Βασίλης Κατσούλη Παναγιώτα

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(ΠΟΣΕΕΠΕΑ)
Βερανζέρου 14, Αθήνα www.poseepea.blogspot.com poseepea@yahoo.gr
Tel: 6974714206


Ημερ.31/05/2011
Αριθ. Πρωτ. 68



Προς:- Περιφερειακούς Συλλόγους
-Αιρετούς ΥΣΕΕΠ-ΠΥΣΕΕΠ


Θέμα: “ Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας”

Συνάδελφοι,

καλούμε σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011, στις 10.00 π.μ., τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία των Περιφερειακών Συλλόγων του ΕΕΠ και ΕΒΠ, όπως και τους αιρετούς των ΠΥΣΕΕΠ και ΥΣΕΕΠ , με θέματα:
1. Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας,
2. Εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή. Επικείμενος Νόμος για την Ειδική Αγωγή,
3. Διοικητική αναδιοργάνωση ΥΠΔΒΜΘ,
4. Νέο Μισθολόγιο,
5. Θέματα Αναπληρωτών,
6. Θέματα Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π),
7. Θέματα των Προεδρείων των τοπικών συλλόγων,
8. Αποφάσεις για ανάληψη δράσεων.


Τόπος διεξαγωγής της συνέλευσης: Αμφιθέατρο Τ.Ε.Ε. Ε.Α. Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής (Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, έξοδος Γαρυττού, οδός Δερβενακίων, κάθετος Πίνδου 27).


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας





Βούγιας Βασίλης Κατσούλη Παναγιώτα
(