Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας(Σ.Κ.Λ.Ε) όσον αφορά στην εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Π.Ε 30 για το έτος 2011-2012


Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας
             ( Σ.Κ.Λ.Ε  )                                                                                                                                        Αθήνα 16-6-2011                                                                                                                   A.Π:9613

                                           
Προς: 1. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης  & Θρησκευμάτων, κα Α. Διαμαντοπούλου
2. Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας,                Δια Βίου Μάθησης  & Θρησκευμάτων, κα Φ. Γεννηματά
3. Υφυπουργό Δια Βίου Μάθησης,
κα Εύη Χριστοφιλοπούλου


                                                                                                     
Θέμα: Προκήρυξη θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΣΜΕΑ και  ΚΔΑΥ


Κύρια Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) εκπροσωπεί συνδικαλιστικά και επιστημονικά τους 5500 Κοινωνικούς Λειτουργούς της Χώρας. Ιδρύθηκε το 1955 και αριθμεί εκτός της Αττικής 28 Περιφερειακά και Νομαρχιακά Τμήματα σε όλη την χώρα, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη..

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας, για να επισημάνουμε την συνεχιζόμενη και διαρκή τακτική άνισης μεταχείρισης σε βάρος της πλειοψηφίας των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας μας. Ειδικότερα, στην ετήσια Προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας για πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για τα ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΣΜΕΑ και  ΚΔΑΥ), για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, υποψηφίους του κλάδου ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών πέραν του πτυχίου Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτείται επιπλέον και πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων τμημάτων ΑΕΙ ως τυπικό προσόν διορισμού.

Φέτος, απευθυνόμαστε σε εσάς πριν από την έκδοση της σχετικής προκήρυξης με την ελπίδα αυτή τη φορά να προληφθεί η επανάληψη της άδικης αυτής πρόβλεψης.

Ως το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στην χώρα μας είναι εξειδικευμένοι κοινωνικοί επιστήμονες, απόφοιτοι των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΑΤΕΙ Αθήνας, Πάτρας και Ηρακλείου καθώς και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η εκπαίδευσή τους και στα τέσσερα τμήματα αφορά τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης και της πρακτικής άσκησης και έχει την ίδια  διάρκεια ( 8 εξάμηνα).

Όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται με το Π.Δ. 23/1992. Ασκούν το λειτούργημα του Κοινωνικού Λειτουργού μετά την έκδοση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, που χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΑΤΕΙ., όπως προβλέπεται στο άρθρο 54 του Νόμου 3198 / 2011.

Επιπλέον, ο Νόμος 2916/2001 που αφορά στην «Διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ρύθμισης θεμάτων του Τεχνολογικού τομέα της», ορίζει ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι ενιαία αποτελούμενη από ΑΕΙ και ΤΕΙ διασφαλίζοντας έτσι και την τυπική ισοτιμία των πτυχίων Κοινωνικής Εργασίας όλων των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Επιπλέον, με το Νόμο 3549/2007 τα ΑΤΕΙ κατατάσσονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση ενώ μια σειρά άλλων διατάξεων, ολοκλήρωσαν τα ακαδημαϊκά τους χαρακτηριστικά.

Δεδομένων όλων των παραπάνω:

Θεωρούμε ότι η πρόβλεψη, του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων Τμημάτων ΑΕΙ ως επιπλέον τυπικό προσόν διορισμού για τους υποψηφίους του Κλάδου ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών που έχουν πτυχίο ΑΤΕΙ, πέραν του πτυχίου Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταργεί στην πράξη τους Νόμους και συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση σε βάρος των Κοινωνικών Λειτουργών που είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και παραβιάζεται η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων.

Η μέχρι σήμερα ισχύουσα πρόβλεψη για επιπλέον τυπικό προσόν για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς πτυχιούχους ΑΤΕΙ, αποτελεί προσβλητική και μειωτική αντιμετώπιση, παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες και σε καμμία περίπτωση δεν είναι κατανοητή. 

Για την αποκατάσταση της αδικίας, παρακαλούμε:

α. στην υπό έκδοση προκήρυξη την απαλοιφή της  πρόβλεψη του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων τμημάτων ΑΕΙ ως επιπλέον τυπικό προσόν για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς πτυχιούχους ΑΤΕΙ,

β. επιπλέον, ζητάμε την ένταξη όλων των Κοινωνικών Λειτουργών, πτυχιούχων  ΑΕΙ και ΑΤΕΙ σε ένα ενιαίο κλάδο / κατηγορία με βασικά προσόν  το Πτυχίο  Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια την κατάταξη όλων των υποψηφίων Κοινωνικών Λειτουργών σε ένα ενιαίο πίνακα όπως θα προκύψει από την βαθμολόγηση των πρόσθετων προσόντων τους.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Λογοθεραπευτών πτυχιούχων ΑΤΕΙ δεν προβλέπεται κανένα επιπλέον τυπικό προσόν και επιπλέον γίνεται ισόποση κατανομή θέσεων για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στην ίδια προκήρυξη, όπως αυτό προβλέπεται στην συγκεκριμένη προκήρυξη για τους κλάδους ΠΕ 21 και ΠΕ 26 Θεραπευτές Λόγου. Άλλη μια σφοδρή αδικία και άνιση μεταχείριση σε βάρος του κλάδου μας.

Για τον οριστικό τερματισμό αυτής της παράλογης κατάστασης ας φροντίσετε επιτέλους για την λήψη ΟΛΩΝ των απαραίτητων μέτρων ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ισοτίμησης των πτυχίων ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, τόσο στην υπό έκδοση προκήρυξη θέσεων Κοινωνικών λειτουργών που πρέπει να είναι ενιαία όσο και στην βαθμολογική-μισθολογική εξέλιξη τους, που πρέπει και αυτή να είναι ενιαία.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Η Πρόεδρος                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας



Λίτσα Χαλβατζά                                                             Γεώργιος Λουκάς


Κοινοποίηση: 1. Γενική Διεύθυνση Π.Ε & Δ.Ε.
                       2. Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής
                       3. Νέα Δημοκρατία
                       4. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
                       5. Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
                         6. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
                      7. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
                      8. Δημοκρατική Αριστερά
                      9. Δημοκρατική Συμμαχία

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι. στην Ειδική Αγωγή


Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
στην Ειδική Αγωγή

Ανακοίνωση – Κάλεσμα


     Οι κοινωνικοί λειτουργοί απόφοιτοι Α.Τ.Ε.Ι. που έχουμε εργαστεί ως αναπληρωτές στον χώρο της Ειδικής Αγωγής διαμαρτυρόμαστε με κάθε μέσο ενάντια στην άνιση και αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών από το Υπουργείο Παιδείας.
     Παρότι το ίδιο το Υπουργείο έχει θεσπίσει και επικυρώσει με τους Νόμους 2916/2001, 3549/2007, 3653/2008 τον ενιαίο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ισοτιμία των πτυχίων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., στο χώρο της Ειδικής Αγωγής προχωρεί σε παράλογη διάκριση και υποβάθμιση των πτυχίων Α.Τ.Ε.Ι., δίνοντας προβάδισμα σε αποφοίτους Α.Ε.Ι. Οι κοινωνικοί λειτουργοί απόφοιτοι Α.Τ.Ε.Ι. είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε την αξία των πτυχίων και της επαγγελματικής εμπειρίας που έχουμε κατακτήσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στον αποκλεισμό μας από τον εκπαιδευτικό χώρο της Ειδικής Αγωγής και στη μετατροπή σου σε πρόσφορη εργασιακή αγορά για «επίλεκτες» ομάδες επαγγελματιών.
     Επιπλέον, αποκηρύττουμε την τακτική προσθήκης τίτλων ως τυπικών προσόντων για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, όπως είναι το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ως αμφίσημου τρόπου πιστοποίησης της παιδαγωγικής επάρκειας. Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας είναι κατεξοχήν προορισμένη για τον άνθρωπο και ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ (ΦΕΚ 1503/2001, ΦΕΚ 449/2007), δεν περιλαμβάνει διδασκαλία. Η επισύναψη του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ στον κλάδο των κοινωνικών λειτουργών δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση της επιστήμης της κοινωνικής εργασίας και μεθοδεύει άνισες διακρίσεις.
     Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ΣΚΛΕ, απευθύνεται στο Υπουργείο κάθε χρόνο ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των κοινωνικών λειτουργών ΤΕ. Φέτος, ο ΣΚΛΕ ανταποκρινόμενος και σε αίτημα μας, προχώρησε σε δυναμική παρέμβαση (αρ.πρ. 9613, 16/06/2011,) προς το Υπουργείο πριν από την έκδοση της προκήρυξης. Παρά ταύτα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία τροποποίηση στην προκήρυξη.
     Ήδη, σε αρκετές περιφέρειες οι πρώτοι προσωρινοί πίνακες ανακοινώθηκαν. Στους πίνακες αυτούς αποτυπώνεται η άνιση διάκριση, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. με μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία προηγούνται πτυχιούχων Α.Τ.Ε.Ι. με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην Ειδική Αγωγή.

     Ανακοινώνουμε ότι προχωρούμε σε ατομικές ενστάσεις ανά περιφέρεια ζητώντας ρητά την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ πτυχίων Α.Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. και την απαλοιφή των πτυχίων ΑΣΠΑΙΤΕ ως τυπικών προσόντων για τον κλάδο των κοινωνικών λειτουργών. Ο ΣΚΛΕ έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα μας για νομική υποστήριξη κατά την διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Σε περίπτωση που δεν πετύχουμε λύση θα προχωρήσουμε δια της νομικής οδού.
     Καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς αποφοίτους Α.Τ.Ε.Ι., που μέχρι πρότινος εργάζονταν ως αναπληρωτές να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους για εργασία προχωρώντας σε ενστάσεις ανά περιφέρεια και επισυνάπτοντας την παρέμβαση του ΣΚΛΕ.[*]
     Καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς αποφοίτους Α.Τ.Ε.Ι., άνεργους ή εργαζόμενους, να υποστηρίξουν ηθικά την διεκδίκηση στην οποία προχωρούμε, καθότι αυτό που συμβαίνει στον χώρο της Ειδικής Αγωγής επεκτείνεται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και προαναγγέλλει την ανεξήγητη υποβάθμιση και τον ύποπτο αποκλεισμό των κοινωνικών λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
     Ζητούμε, τέλος, από τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς Α.Ε.Ι. που διεκδικούν θέσεις εργασίας αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, να διακρίνουν ότι η διεκδίκηση μας αφορά αυτονόητα δικαιώματα και δεν εντάσσεται σε κανενός είδους πολεμική. Θεωρούμε ότι αυτή η μεθοδευμένη πολιτική διάκρισης αποτελεί επιβουλή κατά της ενότητας του κλάδου.


Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
στην Ειδική Αγωγή


[*] Στοιχεία επικοινωνίας με την Πρωτοβουλία: protovouliakl.atei@yahoo.gr , 6945 999 188