Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΑΡΙΘΜΟΥ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π ΕΤΩΝ 2008 ΕΩΣ 2012-ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΠΟΧΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ Υ.Σ.Ε.Ε.Π ΚΑΙ Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π -ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Υ.Σ.Ε.Ε.Π.


Βασίλης Βούγιας                          Λαμία 14/11/2012
ΚΕ.Δ.Δ.Υ Φθιώτιδας
Π.Μπακογιάννη 2, 35100 Λαμία
τηλ: 22310-66162, 22310-66588
κιν: 6974714206
fax: 22310-25226



ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΑΡΙΘΜΟΥ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π 2008 ΕΩΣ 2012-ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΠΟΧΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ Υ.Σ.Ε.Ε.Π ΚΑΙ Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π -ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ  Υ.Σ.Ε.Ε.Π.




Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π,
 με αφορμή τις πρόσφατα διενεργηθείσες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων μας για το Υ.Σ.Ε.Ε.Π και Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π, θα προσπαθήσω  να  αναλύσω σε ένα πρώτο επίπεδο:
  1. Τις μεταβολές του αριθμού του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π από το έτος 2008 έως  το έτος 2012.
  2. Τα ποσοστά αποχής των φετινών εκλογών,  σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2008 και 2010.
  3. Τα εκλογικά αποτελέσματα του έτους 2012 για το Υ.Σ.Ε.Ε.Π.



                 I.            ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΗ 2008 ΕΩΣ 2012


Μια πρώτη επισήμανση έχει να κάνει με τον αριθμό των εγγεγραμμένων συναδέλφων, ο οποίος  μας δείχνει την αριθμητική εικόνα του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π στη χώρα.
Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε(βλ.πίνακα 1) την κατά 30% αύξηση κατά το έτος 2010 του προσωπικού σε απόλυτους αριθμούς, κυρίως μέσω των αυξημένων πιστώσεων για αναπληρωτές, σε σχέση με το έτος 2008. Από 1.181, το 2008, φτάσαμε στους 1.687 το 2010(συν 506).
 Φέτος, το 2012, έχουμε 13% μείωση προσωπικού σε σχέση με το 2010( μείον 214). Σε σχέση όμως με το 2008 έχουμε 20% αύξηση προσωπικού(συν 292).
Πίνακας 1

ΥΣΕΕΠ
2008
ΥΣΕΕΠ
2010
ΥΣΕΕΠ 2012
ΠΥΣΕΕΠ 2012
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ
1.181
1.687
1.473
1.473
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ
1.043
1.309
   998
1.053
ΑΠΕΙΧΑΝ
   138
   378
   475
   420
ΕΓΚΥΡΑ
   991
1.257
   942

ΑΚΥΡΑ
     51
     52
     56

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΧΗΣ
12%
23%
32%
28,5%


                       II.            ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ
Υ.Σ.Ε.Ε.Π ΚΑΙ Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π

Όσον αφορά στις εκλογές για το Υ.Σ.Ε.Ε.Π,  το ποσοστό αποχής φέτος κυμάνθηκε γύρω στο 32%, από 23%  που καταγράφηκε στις εκλογές του έτους 2010 και 12% στις  εκλογές του έτους 2008.
Το αυξημένο ποσοστό οφείλεται, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών δύο ημέρες πριν, από την καθορισμένη σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 1/2003, αλλά και όσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, στην απεργία των Μ.Μ.Μ την ημέρα των εκλογών.
Όσον αφορά στις εκλογές για τα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π, έχουμε ποσοστά αποχής για φέτος, τα οποία  κυμαίνονται γύρω στο 28%. Βέβαια εδώ θα μπορούσε να έχουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά αποχής, αν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές των Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π είχαν σταλεί νωρίτερα στις σχολικές μονάδες και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των Νομών της κάθε Περιφέρειας, μιας και η παραγωγή τους γίνεται με ευθύνη των Π.Δ.Ε και δεν υπάρχει εξάρτηση από καμία καθυστέρηση μεταφορικής εταιρείας και από καμία συνεννόηση με το Υπουργείο, όπως γίνεται στην περίπτωση των Ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Υ.Σ.Ε.Ε.Π.
 Σε κάποιες Περιφέρειες βέβαια τα ψηφοδέλτια για το Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π στάλθηκαν στους εκλογείς αρκετά νωρίς και έτσι οι συνάδελφοι μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εμπρόθεσμα.
 Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε το ρόλο που πρέπει να παίζουν οι αιρετοί του κάθε Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π, όσο και οι Περιφερειακοί Σύλλογοι Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, στην επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν, είτε όπως τώρα, στις εκλογές για τα συμβούλια, είτε σε άλλα θέματα που απασχολούν το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π.
Ο καθένας μας στον τομέα του και στο χώρο εργασίας του, δημιουργεί ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία, η οποία δίδει κατεύθυνση και λόγο ύπαρξης στο βασικό όργανο εκπροσώπησης του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.
 Το έργο ξεχωριστά του κάθε αιρετού, του κάθε μέλους των Συλλόγων Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π της Περιφέρειας, του κάθε εργαζόμενου Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, είναι πιο σημαντικό από το όποιο έργο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, γιατί όλοι αυτοί συνθέτουν το κεντρικό όργανο στο οποίο η δουλειά τους αντανακλάται και το καθορίζει.
Συμπερασματικά, το ποσοστό αποχής, συνεκτιμώντας τις προαναφερόμενες αντιξοότητες, το θεωρώ εν δυνάμει αναμενόμενο και σε κανονικές συνθήκες διεξαγωγής εκλογών, αν σκεφτεί κανείς ότι στις εκλογές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα πάρα πολλά εκλογικά τμήματα, και  χωρίς επιστολική ψήφο, το ποσοστό αποχής ανήλθε περίπου στο 26%.
Πρέπει όμως και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α να εξετάσει το ενδεχόμενο, να ψηφίζει και το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π σε περισσότερα- του ισχύοντος ενός σε ολόκληρη την Περιφέρεια- εκλογικά τμήματα, ανά Νομό, οπότε και θα εκλείψει η αγωνία της έγκαιρης προσέλευσης στις Π.Δ.Ε, των ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Υ.Σ.Ε.Ε.Π.


III.            ΑΝΑΛΥΣΗ  ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012  ΓΙΑ ΤΟ Υ.Σ.Ε.Ε.Π

Κατ αρχάς πρέπει να συγχαρώ τους εκλεγέντες συναδέλφους του Πανελλήνιου Ενωτικού Ψηφοδελτίου. Τον Δημήτρη Παπαευθυμίου, ο οποίος για μια ακόμη φορά εξελέγη με μεγάλο αριθμό ψήφων, δείγμα της αξίας του διαχρονικού έργου που έχει να επιδείξει και από τη θέση του αιρετού. Την Χριστίνα Αδαμίδου, από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές και εξελέγη. Τον Στάθη Ρωμηό από το Βόλο και τις Ευαγγελία Ροζοκού από τη Θεσσαλονίκη και Δήμητρα Γιαλούση από την Πάτρα, που ισοψήφισαν στην τέταρτη θέση.
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 5ης Νοεμβρίου 2012, βλέπουμε μια πολύ σημαντική άνοδο των ποσοστών του Πανελλήνιου Ενωτικού Ψηφοδελτίου, που από 46% στις εκλογές του 2010, έφτασε στο 62%  το 2012.
 Ενώ αντίθετα η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση(Δ.Ε.Κ), από το 42% των εκλογών του 2010, έφτασε φέτος στο 25%. Το ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, διατήρησε τα ποσοστά του λαμβάνοντας 13%, έχοντας λάβει 12% στις εκλογές του 2010.
Όπως συμπεραίνει εύκολα κανείς, το εκλογικό σώμα, αποδοκίμασε το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης, το οποίο στις εκλογές του 2010, είχε μια ιδιότυπη δυναμική η οποία όμως είχε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «σχιζοειδές» υπόβαθρο.
 Συγκεκριμένα η Δ.Ε.Κ, τα χρόνια που πέρασαν, υποστήριζε ότι δεν χρειάζονται οι Περιφερειακοί Σύλλογοι Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, ούτε και η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α και ήταν αναφανδόν υπέρ της κατάργησης των Υπηρεσιακών μας Συμβουλίων Υ.Σ.Ε.Ε.Π και Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.
 Συμμετείχε όμως στη διαδικασία εκλογής αιρετών εκπροσώπων Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π για τα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια , δίνοντας μια σουρεαλιστική νότα στους χαλεπούς καιρούς μας.
Η Δ.Ε.Κ δηλαδή διεκδικούσε τη νομιμοποίησή της ζητώντας την έγκριση, από το εκλογικό σώμα, μέσω της  ψήφου, για να υπηρετήσει κάτι στο οποίο δεν πίστευε.
Όμως οι αιρετοί πρέπει να λογοδοτούν στις Γ.Σ. των Περιφερειακών μας Συλλόγων και στη Γ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α και να δεσμεύονται από τις αποφάσεις τους. Πρέπει να συνεργάζονται με την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α και να την ενημερώνουν για τα θέματα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων κι αυτό γιατί ο θεσμός του αιρετού, πρέπει να εκφράζει  τον κλάδο μας και τη δυναμική του όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α και τις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών μας Συλλόγων.
Η δραστηριότητα του αιρετού δεν μπορεί να είναι  προσωποπαγής έκφραση και δεν αιωρείται στο κενό, αλλά έχει βάση την κοινή συνείδηση του οργανωμένου μας κλάδου.
 Πως λοιπόν οι συνάδελφοι της Δ.Ε.Κ θεώρησαν ότι μπορούσαν να είναι εκπρόσωποί μας χωρίς να πιστεύουν ή να παραδέχονται τις αντιλήψεις του κλάδου μας, που φορέας του είναι η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α;

Αγαπητοί συνάδελφοι,
 το παραπάνω  ερώτημα απαντήθηκε στις φετινές εκλογές, από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π.

Αλλά, αγαπητοί φίλοι,
 τι πραγματικό νόημα έχουν όλα αυτά τη στιγμή που ο τυφώνας έχει έρθει καταπάνω μας και σαρώνει τα πάντα.

 Τι άλλο έχει σημασία πλην της αναγκαιότητας συσπείρωσής μας γύρω από το σημείο αναφοράς μας ως Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. Τι το πιο σημαντικό από την υπεράσπιση του διακριτού μας ρόλου και συνακόλουθα  της ύπαρξής μας στον μεγάλο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο κλάδος μας με τους αγώνες του, εξασφάλισε  τη νόμιμη και επίσημη συμμετοχή του στο γίγνεσθαι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι απόψεις μας είναι έγκυρες και γίνονται σεβαστές από όλους, καιρός λοιπόν και για τους συναδέλφους  που έχουν ακόμα ενδοιασμούς να γυρίσουν εκεί που ανήκουν, εκεί που ανήκαν πάντα.


Βασίλης Βούγιας