Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Π. ΚΑΣΣΙΑΝΟ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 1-2-2016, στο Υπουργείο Παιδείας, συναντήσεις εκπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ με τη Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής κυρία Θ. Αστέρη και με το Σύμβουλο του Υπουργού επί θεμάτων Ειδικής Αγωγής, κ. Π. Κασσιανό. Στις συναντήσεις παρευρέθηκε και συμμετείχε και ο αιρετός του ΚΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου. Από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ παρόντες ήταν ο πρόεδρος Σ. Καρπενησιώτης, η γ.γ. Ε. Τραγάκη και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων Κ. Παπαευαγγέλου, ενώ από το ΣΕΕΠΕΑ Αττικής παρέστη η πρόεδρος Γ. Μπουλμέτη.
Στη συνάντηση με την κυρία Αστέρη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
  • Η πορεία προς την ενταξιακή εκπαίδευση
  • Η ισότιμη αντιμετώπιση του ΕΕΠ και ΕΒΠ, τόσο διοικητικά-θεσμικά όσο και ουσιαστικά, με την παρουσία εκπροσώπων μας στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής, την επιμόρφωση  ΕΕΠ/ΕΒΠ, την ίδρυση γραφείου Ειδικής Εκπαίδευσης στο ΙΕΠ, κλπ.
  • Ο έγκαιρος σχεδιασμός για τις προσλήψεις της επόμενης σχολικής χρονιάς, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία ΕΑΕ, χωρίς κενά.
  • Η πιθανότητα κατάθεσης νέου νομοσχεδίου για την Ειδική Εκπαίδευση
Από την πλευρά της η κυρία Αστέρη μας ενημέρωσε ότι ως προς τις προσλήψεις της επόμενης σχολικής χρονιάς, έχει ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά υπάρχει δυσκολία πληροφόρησης για τα κενά και τις οργανικές θέσεις. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή, παρά μόνο τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επίσης, περιέγραψε τις προτεραιότητες της Διεύθυνσης που συνοψίζονται στα εξής:
·        Πλήρης απογραφή της Ειδικής Αγωγής
·        Το όραμα της ενταξιακής εκπαίδευσης 
Στη συνάντηση με τον κύριο Κασσιανό, τέθηκαν και συζητήθηκαν εκ νέου οι προτάσεις τροπολογίας της Ομοσπονδίας για την αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΒΠ και τη μετονομασία του σε Ειδικό Βοηθητικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, καθώς και για τη θεσμοθετημένη παρουσία εκπροσώπου ΕΕΠ στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.
Εκφράστηκε, ακόμη, η δυσαρέσκειά μας για τον αποκλεισμό της ΠΟΣΕΕΠΕΑ από την Επιτροπή για την Αναμόρφωση του πλαισίου Μεταθέσεων και Διορισμών. Ωστόσο, ο κύριος Κασσιανός δήλωσε αναρμόδιος και μας παρέπεμψε εκ νέου στο Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού και προέδρου της Επιτροπής, κ. Π. Κατσαρό.
Ως προς την επόμενη σχολική χρονιά, ενημερωθήκαμε ότι δεν είναι εφικτό χρονικά να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Έτσι, του χρόνου θα πάμε πάλι σε προσλήψεις με πίνακες και μοριοδότηση.
Συζητήθηκαν, επίσης: η ανασυγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η ενιαία οργανωτική δομή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και η εξασφάλισης του διακριτού ρόλου του ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ δεσμεύεται να κρατά ενήμερους τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το ΕΕΠ και ΕΒΠ, να αγωνίζεται δυναμικά για τα δίκαια συμφέροντα του κλάδου και να είναι ανοικτή σε προτάσεις και επισημάνσεις σχετικά με τα ζητήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης.