Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με το σχέδιο διάταξης  για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, του οποίου λάβαμε γνώση  την Παρασκευή 8-4-2016, επισημαίνουμε ότι η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εμμένει στο πάγιο αίτημά της για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ο οποίος παραμένει ο πιο υποστελεχωμένος χώρος της Εκπαίδευσης, με τα γνωστά απαράδεκτα φαινόμενα: α) της αδυναμίας έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, και β) της μακρόχρονης  λίστας αναμονής για αξιολόγηση από τα ΚΕΔΔΥ, που φτάνει και τα 3 χρόνια.

Επίσης, διεκδικούμε τη δημιουργία καινούργιων οργανικών θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ, σύμφωνα με προηγούμενες προτάσεις μας και το πόρισμα του Συνηγόρου του Παιδιού (Νοέμβριος 2015) με θέμα: «Προβλήματα στην υλοποίηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» (http://www.noesi.gr/book/study/ekthesi-sinigorou-politi-eidiki-agogi-ekpaidefsi#sthash.KZc4xdo7.dpuf).

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ΕΑΕ έχει παραγκωνιστεί και παραμεληθεί για δεκαετίες και ότι άμεσο μέλημα μιας κυβέρνησης με κοινωνικό πρόσημο θα πρέπει να είναι η στελέχωση αυτών των δομών με μόνιμο προσωπικό και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Παρά τον πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η διαδικασία διαλόγου σχετικά με το σχέδιο του συστήματος προσλήψεων, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 11 Απρίλη, τις προτάσεις της, θέλοντας να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην αποτροπή αρνητικών εξελίξεων και λανθασμένων αποφάσεων που θα επιβάρυναν σημαντικά τη θέση των αναπληρωτών.

Ωστόσο, καταγγέλλουμε το διάλογο ως προσχηματικό, εφόσον σταθερά αποκλείονται από αυτόν οι φορείς της ΕΑΕ, παρά τις επανειλημμένες μας διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η μη πρόσκλησή μας από τον Υπουργό Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή, για παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου, παρόλο που σε αυτό υπάρχει εκτενής αναφορά στο ΕΕΠ και ΕΒΠ. 

Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
  • να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Ειδική Εκπαίδευση
  • να μην ισχύσει το πλαφόν των 60 μηνών για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών
  • να  υλοποιήσει το αίτημά μας για συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο για τα σοβαρά ζητήματα της ΕΑ


Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αποφάσισε:
  • την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (11:00-14:00), την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016
  • τη συμμετοχή στην κινητοποίηση-συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Εκπαιδευτικών, στο Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 11:30 πμ